Gerust op wintersportvakantie – waar moet je op letten?

Het wintersportseizoen gaat bijna van start! In diverse skigebieden is al behoorlijk wat sneeuw gevallen. Bindt u uw lange latten onder, bent u een echte snowboardfanaat of zoekt u liever de rust op met een mooie langlauftocht? Alles is mogelijk. Wij geven een aantal tips om optimaal te genieten van de wintersportvakantie en natuurlijk hoe u goed verzekerd op pad kan.

Tip 1: Beweging

Wanneer u niet regelmatig sport, raadpleeg dan een arts voor u op wintersportvakantie gaat. Een aantal weken voor vertrek kunt u bijvoorbeeld gaan wandelen, joggen of fietsen. Ook van te voren oefenen in een skihal is een goed idee.

Tip 2: Uitrusting in orde maken

Het is belangrijk dat de wintersportuitrusting in orde is. Zijn de boots nog in goede staat en is de kleding nog compleet? Advies; de ski’s en snowboards te laten waxen en de bindingen af te stellen door een expert.
 Bovendien kunt u uw wintersportuitrusting markeren, zo voorkomt u dat een medeskiër per ongeluk uw spullen meeneemt. Er zijn ook slotjes te koop waarmee je skispullen op slot kunt zetten.

Tip 3: Zorg voor veiligheid en voorkom blessures

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Passende bescherming is nodig om knie- of polsletsel te voorkomen. Gaat u voor het eerst op wintersport of bent u er nog niet zo bedreven in? Neem dan eerst les. Een goed aangeleerde techniek is de beste voorzorgsmaatregel om blessures en valpartijen te voorkomen. Kinderen, maar ook ouderen kunnen het beste een helm dragen. Dit is in vele landen verplicht en vermindert bovendien de kans op hoofdletsel met 50%.

Tip 4: Zonbescherming

UV-straling in de bergen is erg sterk. Ook al schijnt de zon niet, de UV-straling is er wel! Wij raden daarom een goede kwaliteit zonnebril aan, om lichtintensiteit te verminderen en het netvlies te beschermen tegen de gevaren van de zon. Gebruik ook zonnebrandcrème, vooral het gezicht is belangrijk.

Tip 5: Voorkom uitdroging

Skiën en snowboarden zijn enorm lichamelijke inspanningen. Zo inspannend dat ze uitdroging kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk veel en regelmatig water te drinken tijdens deze sportieve activiteiten.

Tip 6: Wees op de hoogte van de moeilijkheidsgraad van de pistes

Als u eenmaal op de lange latten staat in uw favoriete wintersportgebied, is het fijn als u op de hoogte bent van de betekenis van de waarschuwingsborden en de moeilijkheidsgraad van de pistes. Daarbij kunt u ook rekening houden met anderen: snelheid beheersen, route vooruit plannen, opletten op skiërs die wat verder onderin skiën. De meeste ongelukken gebeuren als skiërs op elkaar botsen.

Tip 7: Buiten de piste skiën? Alleen met een gids!

Skiën buiten de piste is zeer gevaarlijk. Het is daarom aan te raden dit alleen te doen met een gids of skileraar die het gebied goed kent. Ook is een lawine-uitrusting hierbij nodig, inclusief een lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde.

Tip 8: Weet wat te doen bij een ongeval

Wat te doen bij een ongeval op de piste: markeer de plaats van het ongeval door de eigen ski’s in een kruis voor (bergzijde) het slachtoffer in de sneeuw te steken. Het slachtoffer meteen bedekken zodat hij of zij het niet koud krijgt. Medische hulp inroepen en slachtoffer geruststellen. Vertellen dat er hulp onderweg is.

Tip 9: Ken de pisteregels

In 1967 zijn de pisteregels opgesteld door het FIS, de Internationale Ski Federatie. Deze zijn opgesteld voor de veiligheid van skiërs. Iedereen dient goed op de hoogte te zijn van deze veiligheidsregels.

Tip 10: Download wintersport apps

Welke liften en pistes zijn open? Wat is de sneeuwverwachting? Wat is de lengte van de skipistes? Wat is de gemiddelde snelheid van de laatste run? Al deze gegevens zijn te vinden in wintersport apps.

Tip 11: Adviseer een wintersportdekking in de verzekering

Ook al bent u goed voorbereid, het kan toch gebeuren dat er een (medisch) ongeluk gebeurt tijdens de wintersportvakantie. Met de Wintersportdekking en bijzondere sporten op uw reisverzekering is schade als gevolg van wintersport en/of bijzondere sport gedekt. Als daarnaast de dekking Medische kosten is afgesloten, dan worden ook alle medisch noodzakelijke kosten vergoed. Zelfs als u off piste gaat zonder het gevaar bewust op te zoeken.