Helmplicht op de (snor)fiets – Nieuwsberichten Onderlinge

Naast het belang van goede verlichting gaan er steeds meer stemmen op voor een helmplicht. Voor snorfietsers geldt dat deze helmplicht per 1 januari 2023 ingaat.

Nu er in Nederland steeds meer wordt gefietst, zijn ook steeds meer fietsers betrokken bij ongelukken in het verkeer. De overheid wil deze trend keren, en steekt daar de komende tijd 50 miljoen euro in. Belangrijke speerpunten in het beleid zijn het dragen van een (fiets)helm en het voeren van goed werkende fietsverlichting.

Helmplicht voor snorfietsers per 1 januari 2023

Met ingang van 1 januari 2023 moeten berijders van snorfietsen en snorscooters (blauwe kenteken en maximum snelheid 25 kilometer per uur) al verplicht een helm dragen. De helmplicht geldt ook voor passagiers. Het mag een ‘bromfietshelm’ of een ’speedpedelec-helm’ zijn. Wie geen helm draagt, riskeert een boete van 100 euro. En als het aan de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ligt, komt zo’n verplichting er in de toekomst ook voor ‘gewone’ en elektrische fietsen. De overheid wil daar overigens nu nog niet aan.

Helm beperkt risico’s flink

Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van een fietshelm het risico op ernstig hoofd- of hersenletsel vermindert met 60 procent en het risico op dodelijk hoofd- of hersenletsel met 71 procent*. Het zijn cijfers die boekdelen spreken, maar toch lijkt de Nederlandse fietser nog niet erg bereid om een helm te gaan dragen. Deskundigen zijn van mening dat de risico’s worden onderschat.

Goede verlichting noodzaak

Dat laatste geldt ook voor het belang van goed werkende fietsverlichting. Ondanks de opkomst van de e-bike – en daarmee van betere verlichting – vinden nog altijd opvallend veel fietsongelukken plaats in het donker. Vaak komt dat puur doordat de fietsverlichting niet goed werkt. Veel fietsers blijken ten onrechte te denken dat ze door de straatverlichting voldoende zichtbaar zijn.

* Bron: www.fietsactief.nl