Is je auto verzekerd als je hem uitleent?

Het kan natuurlijk een keer gebeuren: je leent je auto uit en degene die hem leent veroorzaakt er schade mee. Maar hoe kijken verzekeraars daarnaar? Is schade in elke situatie ook gedekt? Dat hangt er sterk van af hoe de auto verzekerd is.

Hoe is jouw auto verzekerd?

Alle auto’s zijn verplicht WA verzekerd. Als jij je auto uitleent aan iemand anders en die persoon veroorzaakt schade aan een ander voertuig of eigendom, dan wordt deze schade gedekt door jouw WA-verzekering. Maar bij schade aan je eigen auto wordt het een ander verhaal. Dan wordt de schade alleen vergoed als je een casco dekking hebt (ook wel all-risk genoemd). Deze schade is niet te verhalen op een verzekering van de persoon die je auto heeft geleend. Deze schade gaat wel ten koste van je schadevrije jaren, en dat kan een stijging van je premie met zich meebrengen.

En in het geval van familie?

Veel verzekeraars vinden het geen probleem als meerdere gezinsleden in dezelfde auto rijden. Voor kinderen gelden echter speciale regels. Zij mogen af en toe best in de auto rijden. Maar gebeurt dat heel regelmatig, dan moet het op de polis worden vermeld en kan het gevolgen hebben voor de premie. De reden hiervoor is dat jonge bestuurders vaker betrokken zijn bij ongevallen.

Hoe zit het met verhuren?

Verhuren is niet hetzelfde als uitlenen en brengt andere regels met zich mee. Als jij je auto wilt verhuren, zul je dat eerst moeten melden bij je verzekeraar.