Hoe voorkomt u koolmonoxidevergiftiging?

De strijd tegen een sluimerend gevaar dat nog steeds elk jaar slachtoffers eist.

Regelmatig zien we in de media berichten over mensen die door koolmonoxidevergiftiging onwel zijn geworden – of erger. Maar wat is koolmonoxide eigenlijk? En wat kunnen we doen om te voorkomen dat we er zelf door vergiftigd worden?

Wat is koolmonoxide en wanneer is het gevaarlijk?

Koolmonoxide (CO) is een onzichtbaar en geurloos gas dat ontstaat wanneer brandstoffen als aardgas, hout en olie onvolledig verbranden. Het gevaar van vergiftiging doet zich vooral voor in slecht geventileerde ruimtes of wanneer een verbrandingstoestel (zoals een cv-ketel, geiser, kachel of open haard) niet goed is onderhouden.

Wat is CO-vergiftiging en hoe herkent u het?

Koolmonoxide verdringt de zuurstof in het bloed. Bij hoge concentraties leidt dat tot bewusteloosheid, coma of zelfs overlijden. Bekende symptomen waaraan u CO-vergiftiging kunt herkennen: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, slaperigheid en flauwvallen.

Wat kunt u ertegen doen?

  • Zorg altijd voor goede ventilatie.
  • Plaats een CO-melder.
  • Laat uw cv-ketel of ander verwarmingstoestel minstens eens per jaar controleren door een vakman.

Doe de test!

In de wintermaand februari bereikt het aantal meldingen van CO-vergiftiging elk jaar een piek. Daarom voeren de brandweer en de Nederlandse Brandwondenstichting vanaf 4 februari de landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Een van de onderdelen van deze campagne is een verhelderende online test. Deze test vindt u hier.

Wat verandert er in 2019?

Welke impact heeft nieuwe wet- en regelgeving sinds 1 januari op uw portemonnee? Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar*. Maar om die voornemens waar te maken, is het wel belangrijk om te weten wat er in 2019 allemaal verandert. Hier volgen 4 belangrijke voorbeelden

1. Verhoging van de ‘lage’ btw

Per 1 januari 2019 is het lage btw-tarief van 6 procent verhoogd naar 9 procent. Daardoor worden bepaalde producten duurder, zoals voedingsmiddelen, geneesmiddelen en boeken. Maar ook diensten, zoals die van de kapper en de fietsenmaker.

2. Nieuwe tarieven inkomstenbelasting

Ook de tarieven van de inkomstenbelasting zijn aangepast, met als gevolg dat de meeste mensen minder inkomstenbelasting gaan betalen. Daar staat tegenover dat de hypotheekrente ook tegen een lager tarief moet worden afgetrokken.

3. Maximum aan eigen bijdrage geneesmiddelen

In 2019 geldt voor de eigen bijdrage voor medicijnen voor het eerst een maximum: 250 euro per persoon per jaar. Helaas gaan door de btw-verhoging de prijzen van veel medicijnen en hulpmiddelen omhoog.

4. Maximum aan verlaagde bijtelling elektrische auto

De verlaagde bijtelling van 4 procent voor volledig elektrische auto’s geldt nog tot 50.000 euro van de catalogusprijs. Voor alles wat de auto meer kost, geldt een bijtelling van 20 procent.

Wat betekent dit voor u?

Hoe deze en andere veranderingen van invloed zijn op uw financiële huishouding? Dat hangt uiteraard af van uw persoonlijke omstandigheden. Heeft u specifieke vragen? Laat het ons weten; wij helpen u graag.

* Bron: platform Wijzer in geldzaken

De 5 voornaamste veranderingen

Wat verandert er het komende jaar in het basispakket ten opzichte van 2018? Elk jaar opnieuw houdt de politiek de regels en afspraken rond de zorgverzekering tegen het licht. Veranderingen die te maken hebben met het basispakket worden altijd op Prinsjesdag bekend gemaakt. Hier volgen de 5 voornaamste wijzigingen voor 2019.

 

1. Hulp bij overgewicht vergoed

In het basispakket wordt het Gecombineerde Leefstijl Interventieprogramma (GLI) opgenomen. Dit programma is bedoeld voor mensen met ernstig overgewicht en een gezondheidsrisico. Er geldt wel een eigen risico.

2. Paracetamol en voedingssupplementen niet meer vergoed

De kosten voor paracetamol en voedingssupplementen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn worden in 2019 niet meer vergoed.

3. Oefentherapie bij COPD direct vergoed

COPD-patiënten hoeven de eerste 20 behandelingen niet uit eigen zak te betalen. Er geldt wel een eigen risico.

4. Eigen bijdrage medicijnen maximaal 250 euro

Gebruikt u regelmatig medicatie? Dan hoeft u in 2019 niet meer dan 250 euro aan eigen bijdrage te betalen. Het eigen risico van 385 euro is wel van toepassing voor medicijnen.

5. Ruimere regeling zittend ziekenvervoer

De vergoeding voor zittend ziekenvervoer (eigen vervoer naar een afspraak in een ziekenhuis of kliniek) wordt ruimer.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de veranderingen in het basispakket? Hulp nodig bij het oversluiten of wijzigen van uw zorgverzekering? De Onderlinge helpt u graag. Wij kunnen zorgen voor een tijdige en correcte afwikkeling. Dit moet namelijk voor 31 december 2018 geregeld zijn. Neem gerust contact met ons op.