Ons kantoor in Kamerik is weer open

Wij zijn blij u te melden dat ons kantoor in Kamerik vanaf heden weer open gaat.

Ons kantoor in Kamerik bezoeken
U bent weer van harte welkom tijdens de gebruikelijke openingstijden. Wij vragen u wel rekening te houden met de geadviseerde maatregelen en niet te komen als u verkoudheidsverschijnselen heeft.

Samen komen we er door
De afgelopen periode hebben wij zoveel mogelijk om en om vanuit huis gewerkt om u, en elkaar, te beschermen. We hebben ons best gedaan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.  Wij hopen dan ook dat u weinig hinder heeft ondervonden van onze tijdelijke maatregelen en danken u voor uw begrip.

Wat doe je als je je eigen huis niet meer in kunt?

Sleutel(s) kwijt of gestolen? Jezelf buitengesloten en geen andere sleutel in de buurt? Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin je dringend een slotenmaker nodig hebt. Maar wie bel je in zo’n geval? En wat mag zo’n grapje kosten?

Het risico bestaat dat je in de sleutelstress ondoordachte keuzes maakt. Bel daarom niet zomaar de eerste de beste slotenmaker die je op internet vindt.

Google de slotenmaker van je keuze

Gun jezelf de tijd om eerst even online te kijken of je recensies of andere verhalen kunt vinden over de slotenmaker die je wilt kiezen. De (eventuele) website van het bedrijf geeft vaak ook al een indruk.

Maak vooraf duidelijke afspraken

Vraag de slotenmaker vooraf hoe hij te werk gaat. Is er schade aan de deur te verwachten en zo ja, wie is daarvoor aansprakelijk? Als het slot vervangen moet worden, welke kwaliteit slot biedt de slotenmaker dan als vervanging aan?

Vraag ook naar de kosten waarmee je rekening moet houden. Wordt er een vaste prijs in rekening gebracht of werkt de slotenmaker op basis van uurtarief? Zijn de voorrijkosten inbegrepen? Is de prijs inclusief BTW? Kun je ook met pin of op factuur betalen?

Richtprijzen

Richtprijzen kun je vinden op de pagina’s van Slotenmakers Keurmerk Nederland. Ook op de website van de consumentenbond staan adviezen en richtprijzen.

Coronavirus – Wat dekt je reis- en annuleringsverzekering

Het coronavirus roept vragen op onder mensen die reisplannen hebben of al op reis zijn. Heb jij voor de komende tijd een reis gepland naar bijvoorbeeld China? Dan overweeg je vanwege het virusrisico misschien wel om je trip af te blazen en een beroep te doen op je annuleringsverzekering bij de Onderlinge. Maar krijg je de kosten dan eigenlijk wel vergoed? En ben je al op reis, wat dekt je reisverzekering dan wel en wat niet?

Preventief annuleren? Geen vergoeding!

Het uit voorzichtigheid annuleren van een reis valt niet onder de voorwaarden zoals die in de polis van je annuleringsverzekering zijn omschreven. Je krijgt de kosten dus niet vergoed. Ook als je al op reis bent maar vanwege het virusrisico eerder naar huis wilt, is dat niet verzekerd op je annuleringsverzekering.

Negatief reisadvies?

Is er voor jouw bestemming een negatief reisadvies afgegeven? Dan is de kans groot dat je reisorganisator de reis omboekt naar een andere bestemming, of de reis annuleert waarna je de reissom terugkrijgt. Ga je toch naar een bestemming waarvoor een negatief reisadvies is afgegeven? Dan biedt je reisverzekering geen dekking.

Alleen een ticket gekocht?

Heb je alleen een los vliegticket gekocht? Dan gelden de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij waar je hebt geboekt. Daar moet je dan ook aankloppen voor een eventuele vergoeding.

Overmacht tijdens je reis?

Ben je al op reis en treft de overheid maatregelen waardoor je niet naar huis kunt of waardoor je reis wordt vertraagd? Dan worden de extra kosten van vervoer en verblijf gedekt door je reisverzekering. Dat is ook het geval als het maximum aantal dagen van je reisverzekering hierdoor wordt overschreden. Neem in dit soort situaties wel snel contact op met onze Helpservice: +31 20 65 15 918.

Wat als je ziek wordt tijdens je reis?

Als je tijdens je reis ziek wordt en naar het ziekenhuis moet, worden de kosten volledig vergoed door je reisverzekering (op voorwaarde dat je de dekking ‘Medische kosten’ hebt afgesloten). Ook de kosten voor een eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed. Neem bij ziekte op reis wel altijd zo snel mogelijk contact op met onze Helpservice: +31 20 65 15 918.

Nuttige informatie

Op de volgende websites vind je nuttige informatie over dit onderwerp.

Jouw hypotheek in het nieuwe jaar – Nieuwsberichten Onderlinge

Zoals elk jaar wijzigt er per 1 januari het een en ander aan de hypotheekregels.

Het zijn geen schokkende aanpassingen, maar wel dingen om rekening mee te houden als je van plan bent in het nieuwe jaar een hypotheek af (of over) te sluiten. Daarom hebben we de vier voornaamste wijzigingen even kort voor je op een rijtje gezet.

1. De NHG-grens stijgt naar 310.000 euro

In 2019 kwam je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je een woning kocht met een koopsom tot 290.000 euro In 2020 gaat die grens omhoog naar 310.000 euro. Dat is gunstig, al is het nieuwe bedrag nog altijd enkele duizenden euro’s lager dan de gemiddelde huizenprijs van dit moment.

2. Energiebesparing wordt beloond

Als je energiebesparende maatregelen treft aan je woning, mag je tot 6% van de woningwaarde extra lenen. Voorwaarde is wel dat je bruto jaarinkomen minimaal 33.000 euro bedraagt.

3. De hypotheekrenteaftrek daalt

Al sinds 2014 is de overheid de hypotheekrenteaftrek aan het afbouwen. Het maximale percentage van dit fiscale voordeel is de afgelopen jaren gedaald van 52% naar 46% in 2020. Dat kan flink schelen, zeker als je een inkomen hebt van boven de 68.507 euro.

4. Tweeverdieners kunnen meer lenen

Bij tweeverdieners wordt het inkomen van de minst verdienende partner altijd maar voor een deel meegeteld bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag. In 2020 stijgt het deel dat wordt meegeteld van 70% naar 80%. Dat betekent dat je per saldo meer kunt lenen.

De inbrekers wrijven zich alweer in de handen… – Nieuwsberichten Onderlinge

Wat kun je doen om ongewenst bezoek tijdens de donkere dagen te voorkomen?

Veel mensen zijn tijdens de feestdagen op stap. Hun woning kan dan een aantrekkelijke prooi zijn voor inbrekers, zeker als er duidelijk niemand thuis is. Uit onderzoek* blijkt dat het inbraakrisico tijdens kerst en oud & nieuw maar liefst 124 procent hoger is dan normaal. Daarom geven we je hier enkele tips om je woning zo veilig mogelijk achter te laten als je rond de feestdagen weg gaat.

Let op, ook met Sinterklaasavond zijn inbrekers bijzonder actief!

  1.  Zorg dat er ’s avonds licht brandt
    Gebruik een of meerdere tijdschakelaars om ervoor te zorgen dat er ’s avonds licht aan is in je woning. Beperk dit niet tot de woonkamer maar laat ook boven een lichtje branden.
  2. Laat geen kostbare dingen in het zicht liggen
    Een inbreker die van buiten een iPad, laptop of iets dergelijks op tafel ziet liggen, zal eerder in de verleiding komen om juist bij jou zijn slag te slaan.
  3. Vraag je buren een oogje in het zeil te houden
    Vertel je buren dat je weg gaat. Vraag hen eventueel de post van de mat te halen en de gordijnen ’s avonds dicht en ’s morgens weer open te doen.
  4. Wees voorzichtig met Facebook
    Inbrekers gebruiken ook social media. Bedenk dus goed wie er allemaal kan meelezen als jij via Facebook, Instagram of Twitter aankondigt wat je tijdens de feestdagen gaat doen.
  5. Richt een WhatsApp-groep op
    Een WhatsApp-groep met je medebuurtbewoners is een prima middel om te zorgen voor extra waakzaamheid. Op www.wabp.nl zie je of er bij jou in de buurt al zo’n groep bestaat.

* Bron: Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC)

5 tips voor een geslaagd stookseizoen – Nieuwsberichten Onderlinge

Goed en verantwoord stoken in kachel of open haard lijkt eenvoudiger dan het is.

Het stookseizoen is op komst. Het wordt weer tijd om gezellig samen bij de kachel of open haard te zitten. En dat natuurlijk liefst zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk. Met het oog daarop geven we u deze keer een vijftal stooktips.

1. Laat elk jaar uw schoorsteen vegen

Een goed geveegde schoorsteen verkleint de kans op schoorsteenbrand. Laat daarom eens per jaar uw schoorsteen vegen en let erop dat uw schoorsteenveger is aangesloten bij de brancheorganisatie ASPB (aspb.nl). Heeft u een extra risicovolle woning, bijvoorbeeld vanwege een rieten kap, dan is een ASPB-schoorsteenveger voor de verzekering zelfs verplicht. Check bij twijfel uw polis.

2. Stoken zonder rook

Experts zeggen dat de Zwitserse stookmethode zorgt voor het minste rook. Daarbij legt u tijdens het aanmaken van de kachel of open haard het meest brandbare materiaal bovenaan. Zo creëert u direct vanaf het het begin al een vrijwel volledige verbranding. De hoeveelheid schadelijke rook wordt geminimaliseerd, net als de stankoverlast voor de buren. Meer informatie over de Zwitserse stookmethode vindt u op bijvoorbeeld bewuststoken.eu.

3. Zorg voor goede ventilatie

Als er tijdens het stoken niet genoeg verse lucht in de woonkamer komt, kan er onderdruk ontstaan. Dat kan ertoe leiden dat de rook de kamer in komt in plaats van te worden afgevoerd via de schoorsteen. U kunt dit ongewenste effect voorkomen door goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld een bovenlicht op een kier zolang u aan het stoken bent

4. Pas op met langdurig, droog weer

Is er sprake van langdurig droog weer? Bijvoorbeeld tijdens een periode van koude winterdagen met oostenwind? Dan is de kans op brand vele malen groter, vooral voor huizen met een rieten dak. Wij adviseren dan om even niet te stoken.

5. Raadpleeg onze Stookwijzer

De samenwerkende onderlinge verzekeringsmaatschappijen hebben een Stookwijzer samengesteld, met nog veel meer praktische informatie en tips voor het stookseizoen. U kunt deze Stookwijzer hier downloaden.

Geef hackers geen kans – 4 essentiële tips – Nieuwsberichten Onderlinge

Hoe voorkom je dat cybercriminelen toegang krijgen tot jouw privégegevens? Virussen, phishing, online oplichting en ransomware: het zijn echt niet alleen bedrijven die worden getroffen door dit soort praktijken. Cybercriminelen richten het vizier ook regelmatig op particulieren, want ook bij jou valt heel wat te halen. Wat kun je nu doen om deze digitale misdadigers buiten de deur te houden?

1. Gebruik verschillende, sterke wachtwoorden (of een wachtwoorden-app!)

Veel mensen vinden het handig om voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dat kan veel narigheid opleveren als dat wachtwoord in handen komt van onbevoegden. Gebruik dus voor elke site een verschillend wachtwoord dat niet zomaar te raden is. Er zijn ook gespecialiseerde apps die je hierbij kunnen helpen. Deze genereren zelf een zeer sterk wachtwoord en vullen dit automatisch wanneer je het nodig hebt. Gemak en veiligheid in één!

Goede, betrouwbare wachtwoord-apps zijn:

2. Open nooit zomaar e-mails van onbekenden

Heb je twijfels over de afzender van een e-mail? Neem geen risico: open het bericht niet maar verwijder het. Heb je een ongewenst bericht toch geopend en zit er een bijlage bij? Open die dan niet maar verwijder het hele bericht. Vul in geen geval zomaar gegevens in als daarom wordt gevraagd.

3. Klik nooit zomaar op links (of controleer de link bij checkjelinkje.nl)

Cybercriminelen versturen vaak mails met links erin. Ook malafide websites staan meestal vol met links. Klik nooit op zo’n link, want voordat je het weet heb je een virus, ransomware of andere malware binnengehaald. Via checkjelinkje.nl kun je snel achterhalen of een link veilig is. Wees extra alert bij e-mails (of sms-berichten) van banken. Een bank zal nooit vragen naar een wachtwoord of pincode. Lees meer hierover op veiligbankieren.nl.

4. Werk niet meer met Windows 7

Op 14 januari jongstleden heeft Microsoft de ondersteuning van Windows 7 officieel beëindigd. Er komen geen nieuwe beveiligingsupdates meer voor dit besturingssysteem, en dat maakt je pc of laptop griezelig kwetsbaar. Hoogste tijd voor een upgrade naar een nieuwere Windows-versie!

Straks op vakantie naar het land van de Brexit? – Nieuwsberichten Onderlinge

Wat betekent de Brexit voor toekomstige reizen naar het Verenigd Koninkrijk? Over de Brexit is nog veel onduidelijk. Zoals het er nu voor staat, is 31 oktober 2019 de datum waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. Misschien komt er nog weer uitstel, maar het zou goed kunnen dat het ook dan toch op een Brexit uitdraait. Wat betekent dat als u plannen hebt om die kant op te reizen? Enkele voorbeelden.

De Europese zorgpas geldt niet meer

Na de Brexit is de Europese zorgpas (EHIC) niet meer geldig in het Verenigd Koninkrijk. Aangezien de kans groot is dat medische zorg in het VK na de Brexit duurder wordt, is het verstandig om tijdig te checken of uw reisverzekering (of zorgverzekering) wel voldoende dekking biedt.

De wachttijden bij de grens worden langer

Na de Brexit is er geen vrij verkeer van personen en goederen meer tussen het VK en de Europese Unie. Houd daarom bij het plannen van uw reis rekening met lange rijen bij de douane en paspoortcontrole.

Mobiel internetten wordt duurder

Na de Brexit kunt u in het VK niet meer mobiel internetten tegen hetzelfde tarief als in Nederland. Die Europese afspraak is dan vervallen. Zet dus de roaming-functie op uw  mobiele telefoon uit en maak gebruik van gratis WiFi-punten (daar zijn er gelukkig steeds meer van).

Claimen bij vertraging of annulering blijft mogelijk

Is uw vlucht naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk geannuleerd of meer dan drie uur vertraagd? Dan kunt u voorlopig nog gewoon vergoeding claimen voor het tijdsverlies, op grond van de Europese Verordening 261/2004. Voor meer informatie: EUclaim.

5 tips tegen appen in het verkeer – Nieuwsberichten Onderlinge

Hoe voorkom je ongelukken en bekeuringen door ongeoorloofd mobielgebruik? Volgens cijfers van het Openbaar Ministerie vallen er jaarlijks honderden slachtoffers door mobielgebruik in het verkeer. Handheld telefoongebruik is dan ook verboden voor bestuurders. Overtreders in motorvoertuigen krijgen een bekeuring van 240 euro. Sinds 1 juli dit jaar geldt dit verbod ook voor fietsers; zij riskeren een boete van 95 euro. Hoe voorkomt u nu dat u toch in de verleiding komt om onderweg uw telefoon te gebruiken? Dat kan op verschillende manieren. Hier volgen 5 voorbeelden.

5 tips

1. De ‘niet storen’-functie van uw smartphone
Zowel iPhones als Androidtelefoons bieden de mogelijkheid om berichten, notificaties en telefoongesprekken tijdens het rijden automatisch tegen te houden.

2. Drive Safe
Deze app zorgt ervoor dat er automatisch een bericht wordt gestuurd naar mensen die u bellen, sms’en of Whatsappen.

3. New Car Mode
Deze app zet binnenkomende berichten en notificaties om naar spraak en speelt ze direct hoorbaar af

4. Mobilio
Deze app beloont u met cryptomunten als u tijdens het rijden uw smartphone niet gebruikt.

5. Telefoon uit
Waarschijnlijk de meest afdoende manier om elk risico te vermijden: zet uw telefoon gewoon uit als u gaat rijden of fietsen!