Brandgevaar door zonnepanelen? – Nieuwsberichten Onderlinge

Onvakkundige montage van panelen leidt tot extra risico’s.

Al een aantal jaren wordt het ons met verschillende argumenten aantrekkelijk gemaakt om zonnepanelen op ons dak te laten leggen. Gevolg is dat inmiddels al zo’n een op de tien huishoudens in Nederland zonnepanelen heeft. Daarmee behoren we tot de top-3 van Europa. Goed voor de energietransitie en goed voor het milieu! Maar de enorme toename heeft helaas ook een keerzijde. Met name ondeskundig gemonteerde zonnepanelen kunnen namelijk dakbranden veroorzaken.

Ondeugdelijke montage

Uit onderzoek* blijkt dat brandincidenten met zonnepanelen waarschijnlijk vaak worden veroorzaakt door ondeugdelijke verbindingen. De onderzoekers vonden bijvoorbeeld gevallen waarbij in één verbinding connectoren van verschillende merken waren gebruikt. Ook komt het regelmatig voor dat stekkers onvakkundig en/of met het verkeerde gereedschap worden gemonteerd.

Te dicht op het dak

Een andere fout die wordt gemaakt, is dat een bestaand pannendak wordt vervangen door zonnepanelen. De panelen komen dan al gauw te dicht op het dakbeschot te liggen, vlak bij brandbare isolatie- en andere materialen. Door een combinatie van onvoldoende ventilatie een hoge temperatuur en een hoge energieproductie kunnen de aansluitkastjes of de kabels oververhit raken. Gevolg: een sterk verhoogd brandrisico.

Kies uw installateur zorgvuldig

De oorzaak van dakbranden door zonnepanelen ligt dus vaak in de vakkundigheid van de installateur. Gelukkig zijn er enkele keurmerken die u als consument de nodige zekerheid geven, zoals ‘Zonnekeur’ (van Holland Solar en Techniek Nederland) en ‘DEPK’ (Duurzame Energie Prestatie Keur). Ons advies: neem dit in ieder geval in overweging bij het kiezen van een installateur en ga niet zomaar met de eerste de beste partij in zee.

 

* Brandincidenten met Fotovoltaïsche Systemen in Nederland; ECN TNO/RVO

Het zit dat met die kentekenplicht voor trekkers?

Per 1 januari 2021 geldt een kentekenplicht voor trekkers en andere landbouwvoertuigen. Landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, moeten voortaan geregistreerd zijn bij de RDW. Wil je met je voertuig sneller rijden dan 25 kilometer per uur, dan moet je bovendien een kenteken voeren. De kentekenplicht geldt naast trekkers voor bijvoorbeeld shovels, mobiele kranen, combines en getrokken aanhangwagens. Ook voor deze voertuigen geldt deze verplichting alleen als zij harder dan 25 km/u kunnen.

APK en maximum snelheid voor tractoren

De nieuwe wet hangt samen met de Europese eis om een APK te verplichten voor trekkers die sneller kunnen dan 40 kilometer per uur en op de openbare weg komen. Deze APK-plicht geldt vanaf 1 mei 2021. Tegelijk met de invoering van de registratie- en kentekenplaatplicht is de maximumsnelheid voor trekkers verhoogd van 25 naar 40 kilometer per uur.

Hoe werkt de registratie van een tractor?

Een bestaand landbouwvoertuig registreren doe je via de website van de RDW. Alle nieuwe landbouwvoertuigen die nu worden verkocht, zijn bij aflevering al geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat.

Vrijstellingen en uitzonderingen

Er gelden veel uitzonderingen. Dit heeft vaak te maken met het type voertuig, de functie en de grootte. Zo zijn voertuigen met één as en voertuigen die niet op de openbare weg komen vrijgesteld. Meer informatie en alle details over de nieuwe registratie- en kentekenplicht vind je op de website van de RDW. Bekijk ook de handige wegwijzer die LTO Nederland heeft opgesteld, met een helder overzicht van de regels en uitzonderingen/vrijstellingen.

Zonnepanelen? Kies ze zorgvuldig! – Nieuwsberichten Onderlinge

Door de prijzenslag zijn niet alle zonnepanelen van even hoge kwaliteit. Zoals we in een eerder bericht meldden, kunnen zonnepanelen leiden tot brandgevaar – of zelfs brandschade – als ze niet op de juiste manier zijn gemonteerd. Maar er is nog een belangrijke factor die ook aandacht verdient: de zonnepanelen zelf. Als gevolg van de prijzenslag van de laatste jaren komen er meer producten op de markt waarbij vraagtekens kunnen worden geplaatst.

Glas-glas is veiliger

Specialisten hebben inmiddels vastgesteld dat zogenoemde glas-glas zonnepanelen veiliger zijn dan budget zonnepanelen met een kunststof achterzijde. Dat komt vooral doordat glas geen vlam kan vatten, terwijl kunststof bij oververhitting (zeer) brandgevaarlijk is. Glas-glas zonnepanelen zijn meestal wel iets kostbaarder dan panelen met een kunststof behuizing aan de achterkant, maar de extra veiligheid weegt daar zeker tegen op.

Hoe zit het met de garantie?

Een ander probleem dat wordt gesignaleerd, los van de veiligheid, betreft de garantie op zonnepanelen. Veel budget zonnepanelen worden geleverd met 25 jaar garantie van de producent (dus niet van de installateur). Maar in de praktijk blijkt dat klanten deze garantie nergens kunnen verhalen en niet meer dan twee jaar standaard productgarantie krijgen.

Ga niet voor goedkoop

Helaas is er nog geen hard en eenduidig keurmerk om de kwaliteit van zonnepanelen aan te tonen. En als een budget paneel is voorzien van keurmerken als CE of IEC61215, is dat door de fabrikant zelf aangebracht en weet u nog niet wat u in huis haalt. Het advies is dan ook: ga niet voor het goedkoopste en laat u voor aanschaf in ieder geval adviseren door een vertrouwde deskundige. Dan kunt u jarenlang écht plezier hebben van uw zonnepanelen.

Zijn uw zonnepanelen correct geïnstalleerd? – Nieuwsberichten Onderlinge

Bij twijfel kan het geen kwaad om een onafhankelijke inspectie te laten uitvoeren.

In berichten die wij eerder plaatsten, kon u lezen dat zonnepanelen op het dak kunnen leiden tot brandgevaar. Niet alleen door de kwaliteit van de panelen zelf maar vooral ook door de manier waarop ze zijn geïnstalleerd. Wilt u zekerheid over de kwaliteit van de installatie op úw dak? Dan kan een deskundige inspectie een goed idee zijn, zeker ook met het oog op uw brandverzekering.

Een onafhankelijke inspectie geeft zekerheid

Op grond van de normen NEN 1010 en NEN-EN 62446 is een installateur verplicht om een zonnepaneleninstallatie na oplevering technisch te inspecteren. In de praktijk gebeurt dit niet altijd even vakkundig. Bovendien kan een installatie in de loop der jaren verouderen. Het is dus verstandig om uw installatie periodiek te laten inspecteren door een onafhankelijk expert. Bij zo’n inspectie kunnen bijvoorbeeld de volgende punten aan de orde komen:

  • Is bij het installeren van de zonnepanelen gewerkt volgens de tekeningen en documenten die vooraf zijn opgesteld?
  • Is de afstand tot het dak c.q. dakbeschot voldoende? Bij onvoldoende afstand kan brandgevaar ontstaan.
  • Zijn alle verbindingen in de elektrische installatie in orde? Een slechte verbinding kan leiden tot een zogenaamde warmtespot, en uiteindelijk zelfs tot brand.
  • Werken alle zonnecellen in de panelen nog naar behoren? Eén defecte cel kan er al voor zorgen dat de installatie minder rendement oplevert.

Dure gps-systemen van boeren worden steeds vaker gestolen – Nieuwsberichten Onderlinge

De politie roept de sector op tot waakzaamheid en preventieve maatregelen. In de agrarische sector wordt steeds meer gebruik gemaakt van kostbare gps-systemen. Boeren en loonwerkers gebruiken deze apparatuur bijvoorbeeld om hun machines op precies de juiste plekken te laten zaaien. De systemen kosten vaak tienduizenden euro’s en zijn daarmee een aantrekkelijke prooi voor criminelen. Alleen al afgelopen juni werden in Nederland 30 diefstallen gemeld.

 

Meer dan materiële schade

Heeft u een agrarisch bedrijf? Dan brengt de diefstal van gps-apparatuur uit uw tractor of andere landbouwmachines voor u niet alleen materiële schade met zich mee. U bent ook een schat aan informatie kwijt die in een nieuw systeem allemaal opnieuw moet worden ingevoerd; een tijdrovende klus die u natuurlijk indirect ook geld kost.

 

Mobiele bandieten

Uit onderzoek is gebleken dat deze diefstallen veelal worden gepleegd door ‘mobiele bandieten’: rondreizende criminelen die niet alleen in Nederland hun slag slaan maar ook daarbuiten. Om de pakkans groter te maken, is de Nederlandse politie een samenwerking aangegaan met de internationale politieorganisatie Europol.

 

Mogelijke maatregelen

De politie heeft intussen ook een dringende oproep gedaan aan de agrarische sector: let extra goed op of u in de buurt van uw bedrijf onbekenden zien die zich verdacht gedragen, of onbekende auto’s die ‘zomaar’ komen langsrijden. Berg gps-systemen ’s avonds goed op (liefst achter slot en grendel) en plaats camera’s en lampen met bewegingsmelder om de criminelen af te schrikken.

Dieven houden steeds meer van e-bikes – Nieuwsberichten Onderlinge

Ook in 2020 werden er weer veel meer elektrische fietsen gestolen dan het jaar ervoor.

Het aantal fietsdiefstallen in Nederland daalt al jaren, maar de schade neemt jaarlijks flink toe. Dat komt doordat dieven het steeds vaker gemunt hebben op kostbare elektrische fietsen. Het is een tendens die zich in 2020 in alle hevigheid doorzette: het aantal diefstallen van e-bikes steeg met 37 procent ten opzichte van 2019*. De schade door fietsendiefstal bedroeg vorig jaar maar liefst 600 miljoen euro (in 2012 was dat nog 450 miljoen).

Georganiseerde criminaliteit

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het stelen van e-bikes inmiddels een georganiseerd karakter heeft. Criminelen hebben ontdekt dat ze vooral in Oost-Europa veel geld kunnen verdienen met de verkoop van in Nederland gestolen fietsen. Fietsbendes zijn vooral actief in Oost- en Zuid-Nederland, ongetwijfeld omdat de grens daar zo lekker dichtbij is.

Wat doe je ertegen?

Volgens Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) kun je als eigenaar van een e-bike diverse maatregelen nemen om diefstal te voorkomen. Het begint natuurlijk bij je fiets altijd op slot te zetten en zoveel mogelijk achter slot en grendel te stallen. Daarnaast kun je je fiets (laten) voorzien van een track & trace-systeem. Dat geeft maar liefst 80 procent kans dat hij na een diefstal wordt teruggevonden. Een ander advies is een tweede (ART-goedgekeurd) slot te gebruiken waarmee je je fiets ergens aan vast kunt leggen.

* Bron: Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.)