Hoe veilig voelt de Nederlander zich op internet? – Nieuwsberichten Onderlinge

Hoe veilig voelt de Nederlander zich op het internet?

Het lijkt erop dat de risico’s van internetcriminaliteit nog vaak worden onderschat.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat deed I&O Research onderzoek naar de stand van zaken rond cybersecurity in Nederland. Dit onder de noemer ‘Alert Online 2023’. We delen hier graag enkele opvallende bevindingen.

Kennis en gedrag

Driekwart van de Nederlanders blijkt best tevreden te zijn over de eigen kennis op het gebied van cybersecurity. Voor het omgaan met online risico’s geven Nederlanders zichzelf een 6,8.

Zorgen

Ruim de helft van de Nederlanders maakt zich geen of weinig zorgen over digitale veiligheid. De voornaamste aspecten waarover men zich wel zorgen maakt, zijn het kwijtraken van financiële of persoonlijke gegevens, en dat internetcriminelen steeds slimmer te werk gaan.

Slachtoffers

Driekwart van de Nederlanders heeft de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een voorval van cybercrime. Twee op de vijf slachtoffers geven aan dat ze hierdoor nu op een andere manier omgaan met digitale veiligheid.

Phishing en WhatsApp-fraude

Vooral phishing blijft een groot probleem. Twee van de vijf Nederlanders hebben er zelf wel eens mee te maken gehad. De afgelopen 12 maanden had bovendien ruim een kwart van de Nederlanders te maken met (pogingen tot) Whats-Appfraude.

Tijd voor een cyberverzekering?

De online-criminelen zitten niet stil en bedenken steeds nieuwe trucs om ons het leven zuur te maken. Wilt u zich beter wapenen tegen de risico’s? Denk dan eens aan:

  • een goed wachtwoordenbeheer
  • het instellen van tweewegsverificatie
  • alle updates van programma’s en apps installeren
  • goede anti virus software

En wilt u meer zekerheid? Dan is een cyberverzekering misschien wel een goed idee. Neem gerust contact met ons op als u hier vragen over heeft.