RDW benadert agrariër met landbouwvoertuig – Nieuwsberichten Onderlinge

Vanaf 1 juli mogen (land)bouwtrekkers, mobiele machines, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en getrokken materieel alleen nog met een kentekenbewijs de weg op.

In Nederland staan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ongeveer 750.000 bouw- en landbouwvoertuigen geregistreerd. Het gaat om voertuigen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 25 km/h. Deze voertuigen moeten geregistreerd zijn bij het RDW. (Land)bouwvoertuigen die zonder kentekenbewijs de weg op gaan, riskeren een boete.

RDW schrijft eigenaren aan

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft tot op heden geen boetes uitgedeeld aan eigenaren van niet-verzekerde voertuigen, maar aan de zogeheten coulanceperiode is op 1 juli een einde gekomen. De RDW start vanaf 1 september met het versturen van brieven naar eigenaren van (land)bouwvoertuigen die (nog) geen verzekering hebben afgesloten.

Eenvoudige kentekencheck

Bij ongeveer 200.000 van de 750.000 registraties ligt momenteel geen WA-verzekering vast. Bij de RDW vermoedt men dat veel van deze voertuigen wel WA-verzekerd zijn, maar dan via een bedrijfspolis of op chassisnummer. In de nieuwe situatie moet de verzekering echter op kenteken worden afgesloten. Eigenaren die niet precies weten of hun voertuigen wel of niet als WA-verzekerd geregistreerd zijn bij de RDW, kunnen dit zelf checken op www.rdw.nl/kentekencheck.

Voorkom een boete

Met ingang van 1 januari 2023 gaat de RDW in het kentekenregister actief controleren of bij (land)bouwvoertuigen een verzekering is geregistreerd. Is dat niet het geval, dan kan de eigenaar van het betreffende voertuig een boete van € 400,- tegemoet zien.