Happy #CoopsDay! – Nieuwsberichten Onderlinge

Elk jaar, op de eerste zaterdag van juli, vieren coöperaties over de hele wereld de ‘Internationale Dag van de Coöperatie’: #CoopsDay. Ook bij ons gaat op 2 juli aanstaande de vlag uit want als Onderlinge zijn ook wij een coöperatieve organisatie.

Hoe zit het ook alweer? Een coöperatie is een bedrijfsvorm die geen aandeelhouders kent maar leden. En als u een of meerdere brandverzekering(en) bij ons heeft afgesloten, bent u automatisch lid. Wat dat betekent? Lees hieronder de belangrijkste voordelen.

Menselijk

Anders dan bij andere bedrijven gaat het bij een coöperatie of onderlinge nooit om het genereren van zo veel mogelijk winst. Het gaat een coöperatie vooral om het voorzien in de belangen van de leden. Dát staat voorop. Altijd.

Lokaal

Wij kennen de regio als geen ander. We weten wat er speelt en zorgen er persoonlijk voor dat u krijgt waar u recht op heeft: een eerlijk product, menselijke service en een kantoor dichtbij. Zo wordt u altijd snel en persoonlijk geholpen. Ook in geval van nood.

Leden zijn in control

Als lid van een onderlinge of een coöperatie kunt u invloed uitoefenen op het beleid. Zo organiseren wij jaarlijks een algemene ledenavond waar we het beleid aan u voorleggen. Er gebeurt dus niets waar de leden niet achter staan.

U beslist mee over de winst

Hebben wij een jaar weinig schade? En maken wij daardoor winst? Tijdens een ledenavond beslist u mee over wat er met die winst gebeurt. Is het slim om een extra buffer aan te leggen? Doneren we een deel van de winst aan een goed (lokaal) doel? Of krijgen alle leden een deel van hun premie terug? Uiteindelijk beslist u als lid.

Trots

We verwachten niet dat u op 2 juli de vlag uitsteekt ter gelegenheid van #CoopsDay. Maar… u kunt best een beetje trots zijn op uw lidmaatschap. Want mede dankzij u blijft de menselijke maat het uitgangspunt in ons bedrijf. En daar zijn wij trots op en werken we dagelijks hard aan. In de wereld van vandaag lijkt dat geen overbodige luxe.

Goed nieuws over de schadevrije jaren van je autoverzekering – Nieuwsberichten Onderlinge

Per 1 januari 2022 is de schadevrije jaren-regeling verbeterd

Elk jaar dat je zonder schade autorijdt, geldt voor je verzekeraar als een schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe lager je premie. Op zich een mooie regeling, maar op sommige onderdelen ontstond nog wat onduidelijkheid. Daarom hebben de verzekeraars besloten een aantal aanpassingen door te voeren. Deze aanpassingen zijn per 1 januari 2022 ingevoerd. We hebben enkele belangrijke gevolgen van deze aanpassingen voor je op een rijtje gezet.

Echtscheiding: schadevrije jaren verdelen

Formeel gezien behoren de schadevrije jaren toe aan de verzekeringnemer. Voorheen waren schadevrije jaren niet overdraagbaar op de partner. Sinds 1 januari 2022 kunnen partners die gaan scheiden besluiten hun schadevrije jaren eerlijk te verdelen. Als de schadevrije jaren verdeeld worden, moet de verzekeringnemer hiervoor een formulier (een ‘afstandsverklaring’) ondertekenen. De verzekeringnemer doet namelijk formeel gezien afstand van zijn/haar schadevrije jaren ten behoeve van de (ex)-partner.

Dit geldt voor getrouwde partners, maar ook als er sprake is van een ontbinding van een geregistreerd partnerschap.

Overdraagbaar bij overlijden

In het verleden vervielen bij een overlijden de opgebouwde schadevrije jaren. In de nieuwe regeling kunnen de schadevrije jaren die de partners samen hebben opgebouwd op naam van de overblijvende partner worden gezet. Woonden de partners niet op hetzelfde adres? Dan geldt deze regeling helaas niet.   

Ook schadevrije jaren voor leaserijders

Voorheen bouwde je als private leaserijder geen schadevrije jaren op. In de nieuwe regeling worden de tijdens de lease opgebouwde jaren geregistreerd in een database en kan de verzekeraar ze koppelen aan de naam van de bestuurder.

De hypotheekrente stijgt snel. Wat nu? – Nieuwsberichten Onderlinge

Sinds begin februari is er sprake van records van het aantal hypotheekaanvragen.

De afgelopen jaren leek er geen einde te komen aan de daling van de hypotheekrentes. Maar sinds begin februari zien we een flinke omslag. In een week tijd steeg de gemiddelde hypotheekrente opeens met bijna 0,2 procentpunt. Zulke stijgingen hebben we sinds juni 2008 niet meer gezien. Wat betekent deze ontwikkeling voor u?

Oversluiten of toch niet?

De stijging van de hypotheekrente kan aanleiding zijn om de hypotheek over te sluiten zolang er nog lage rentepercentages gelden. Let wel: oversluiten kost ook ook altijd geld, bijvoorbeeld in de vorm van notariskosten, taxatie en de boete die moet worden betaald voor het vervroegd aflossen van de huidige hypotheek. Maar per saldo kan het toch voordeliger uitpakken, zeker als u nu nog een relatief hoge hypotheekrente heeft. Laat u hierover goed adviseren.

Hypotheek duurder, leenbedrag lager

Een hogere hypotheekrente betekent ook dat het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen lager wordt. Hiermee wil de overheid voorkomen dat u te weinig geld overhoudt voor andere belangrijke uitgaven. In combinatie met het feit dat hypotheken door de stijgende rente duurder worden, kan dit volgens deskundigen een dempend effect hebben op de huizenprijzen die de laatste jaren zo uit de pan zijn gerezen. Wij houden u op de hoogte.